Waar komt cacao vandaan?

Blog Waar komt cacao vandaan?

Cacao is een belangrijk ingrediënt in een van de meest populaire lekkernijen: chocolade en koffie. Cacao wordt gehaald uit cacaobonen die groeien aan cacaobomen. Maar, wat is cacao en waar komt het vandaan? Hieronder lees je alles over cacao.

Geschiedenis van de cacaoboon

Vroeger oogsten de Azteken de eerste cacaobonen en verwerkten dit tot een soort chocoladedrankje met een geneeskundige werking. Dit gebeurde waarschijnlijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Toen Amerika werd ontdekt, had cacao zijn intrede gemaakt in Europa. Dit was aan het eind van de zestiende eeuw. In die tijd was cacao heel duur en werd vooral gedronken door de adel. Cacao werd steeds populairder toen er honing, kaneel en rietsuiker aan de drank werd toegevoegd. Met de steeds meer dalende prijs werd cacao betaalbaarder voor de rest van de bevolking. 

Oorsprong

Cacao komt van de cacaoboom. Deze bomen, ook wel de Theobrama Cacao genoemd, groeien in landen rond de evenaar met een hoge luchtvochtigheid. Deze bomen hebben wel veel instructies nodig; ze kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen volle zon. De cacaoboon groeit op een boom die er vijf tot zes jaar over doet om te rijpen en die wel 25 jaar oud kan worden. De boon groeit uit een bloem die op een schors van de boom verschijnt. Over het algemeen komen er twee keer per jaar vruchten aan de boom. 

Cacaobomen komen oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika en in de zeventiende en achttiende eeuw werden cacaobomen ook geplant in Azië en West-Afrika. Tegenwoordig oogsten vooral Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië cacaobonen. 

Recente berichten